user_mobilelogo

Om antwoord te geven op deze vraag citeren we uit de brochure ‘Ook de laatste reis wil je samen bespreken…’ : over vroegtijdige planning van zorg.

Wat heeft het plannen van een reis te maken met nadenken over je laatste levensperiode? Wel, meer dan je denkt: met een goed voorbereide reis kan je misverstanden en vervelende situaties voorkomen. Zo ook kan je met een goede voorbereiding veel meer kwaliteit geven aan de laatste periode van je leven.

Nadenken en beslissingen nemen over je toekomstige medische zorg en behandeling, noemt men ‘vroegtijdige zorgplanning’. Vroegtijdig betekent dat je erbij stilstaat vóór het nodig is. En zorgplanning is de voorbereiding op alle hulp en behandelingen die je zou kunnen krijgen, mocht je ernstig ziek of zwaar gekwetst worden, en je daardoor je wil niet meer zou kunnen uiten.

De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen heeft over het thema informatieve brochures uitgegeven zowel voor de brede bevolking als voor professionele hulpverleners. Ze zijn een belangrijk hulpmiddel om inzicht te verwerven in wat mogelijk is.

Deze brochures zijn in gedrukte vorm te verkrijgen op het Palliatief Netwerk Arrondissement Turnhout. Ze zijn ook te downloaden via de website www.delaatstereis.be: een website volledig gewijd aan het thema van vroegtijdige zorgplanning.

Ook het document ‘Wilsverklaringen inzake mijn gezondheidszorg en levenseinde’ is via deze site beschikbaar.

Downloads :

Voor meer informatie kunt u, na een telefonische afspraak op het nummer 014 43 54 22, steeds terecht op het netwerk.

Boekentip i.v.m. vroegtijdige zorgplanning: Manu Keirse; Als ik er niet meer ben. Goed omgaan met de laatste fase van het leven, Lannoo 2015

Ten behoeve van de professionele hulpverleners is er een richtlijn Vroegtijdige Zorgplanning tot stand gekomen.